Friday, 5 July 2013

Surau kampung ku terbakar..


 TAIPING: Surau Kampung Sungai Petai di Bukit Gantang di sini hangus dalam kejadian kebakaran kira-kira jam 10 malam tadi.

Surau yang berusia hampir 100 tahun diasaskan oleh Allahyarham Tuan Guru Haji Ahmad Sungai Petai.

Beliau merupakan bekas Ahli Majlis Fatwa Negeri Perak dan ayahanda kepada Ustaz Idris Hj Ahmad Ahli Parlimen Bukit Gantang.

Menurut Ustaz Idris, surau tersebut baharu sahaja dibaik pulih tiga tahun lepas bagi tujuan keselesaan masyarakat di sini untuk menunaikan ibadah dan mengaji agama.

Difahamkan di surau inilah Program Ijtimak Muzakarah bulanan yang diadakan pada Ahad minggu pertama hampir 100 tahun yang diasas oleh ayah beliau.

"Sekarang program ini masih diteruskan oleh Sohibussamahah Datuk Seri Hj Hasan Ahmad Mufti Negeri Pulau Pinang, Datuk Soleh Haji Ahmad Ahli Majlis Fatwa Negeri Perak dan Ustaz Zakaria Hj Ahmad," katanya.

Sehubungan itu, beliau merayu kepada umat Islam perihatin agar menghulurkan sumbangan bagi membina semula surau tersebut.

Sumbangan boleh disalurkan ke akaun Maybank Ahli Parlimen Malaysia Kwsn Bkt Gantang di nombor 558051300273.
http://bm.harakahdaily.net/index.php/berita-utama/20478-surau-100-tahun-terbakar-rayu-sumbangan

Surau (orang kampung aku panggil baleksah) yang banyak memberi sumbangan dalam melahirkan golangan cerdik pandai dalam agama . Surau yang menyatukan penduduk kampung sungai petai dan kampung sekitar, surau yang menjadi tempat golongan muda berkumpul, surau yang menjadi tempat kelas tambahan semasa aku menduduki SPM, surau yang menjadi tempat oang mencari ilmu pada majlis Program Ijtimak Muzakarah. Di harapkan selepas ini akan di dirikan semula dan meneruskan tradisi sebelum ini.

No comments:

Post a Comment

Dont worry be happy to comment..